Başıbüyük Mahallemizin Derdi Büyük
Maltepe Başıbüyük mahallesi sakinlerinden kentsel dönüşüm konusunda bilgi sahibi Eski Belediye meclis üyesi Adem Kaya Gazetemize açıklama yaptı.
Başıbüyük mahallemiz İstanbul ili Sulukule mahallesinden sonra en eski mahalledir.
B.Bakkalköy dahil Sancaktepe ve Paşaköy’e uzanan Zümrütevler, Girne ( eski adı Narlıdere çiftliği), Aydınevler ( eski adı Çobanlar deresi), Fındıklı (eski adı Meryem Ana), olmak üzere içinden 6 mahalle çıkarmış Bostancı iskeleye kadar geniş bir yüzölçümüne sahiptir.
Ancak Maltepe ilçemizin en eski mahallesi olan Başıbüyük mahallemizin derdi çok büyüktür.
Başıbüyük İstanbul ilindeki 850 mahalle içinde Alt yapı yatırımları hala bitmemiş İmar sorunu halledilmemiş 10 mahallesinden birisidir.
Mahallemizden ayrılan yeni mahallelerin imar sorunları çözüldüğü halde Başıbüyük mahallemizin imar sorunu her nedense bir türlü çözümlenememektedir.
Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinin 1/ 5-000 lik İmar planlarının İstanbul Büyükşehir belediye meclisinden geçtiğini duydunca kıskanmadım desem yalan olur.
Ama yaşanan süreci iyi bildiğim için Gülsuyu ve Gülensu mahallesi başta muhtarları olmak üzere verilen mücadelelerde emeği geçen başta muhtarlar ve dernekleri de kutluyorum.
Hep birlikte mücadele ettiler ve sonunda kazandılar.
Başıbüyük mahallemizde bu birlikteliği sağlayamadığımız, mücadele edemediğimiz için istediğimiz sonuca bir türlü ulaşamadık.
Bizler mahalle olarak ana gövde olarak Toki’ye mahkum edildik.
2004 yılında İbb nin hazırladığı 1/5.000 lik planlar mağduriyet yarattığı gerekçesi ile Mahalle muhtarımızın öncülüğünde 4.500 imza toplayarak karşı koyduk.
Çünkü o planlar halkımızın % 70 ini mağdur ediyordu.
İbb nin biz Başıbüyük mahallesi sakinlerine sanki ölümü göstererek sıtmaya razı ettiği gibi itirazları değerlendirmeden planlar geriye çekildi.
2005 yılında Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahallelerini kapsayan imar planı ile 3 mahalle Kentsel Yenileme alanı ilan edildi.
Gülsuyu ve Gülensu mahallesi sakinleri bir araya gelerek planlar askı sürecinde iken yüzlerce dava açarak kentsel dönüşüm planlarına itiraz ettiler ve bizim tapularımızı verin kentsel dönüşümü halk olarak biz yapalım dediler.
Bu konuda Muhtarlık dernekler ve mahalle sakinleri birlikte hareket ederek Mimarlar odası, Şehir plancıları, İnşaat mühendisleri odası, Hukukçular birliği, Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi mimarlık bölümü hocaları ile iş birliği yaptılar.
Maltepe belediye başkanı Ali Kılıç da Mahalle halkının dedikleri dışında hiç bir şeye imza atmam dedi ve gereken desteği verdi.
Maltepe belediye meclisinde ve CHP ve Ak parti meclis üyelerinin birlikte oy birliği ile aldıkları kararı geçirdiler ve İbb ye gönderdiler.
İstanbul büyükşehir Belediye meclisinde de aynı şekilde dik duruş sergilediler ve oradan da oy birliği ile kararı geçirerek onaylattılar.
Bu kararın alınmasında emeği geçenleri kutluyorum.
Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri 12 yıl örgütlü mücadele ettikten sonra haklarını aldılar.
Başıbüyük Mahallemiz ise Gülsuyu ve Gülensu mahallesi sakinleri gibi birlikte hareket edemedik ve bugünlere geldik.
2006 yılında zamanın belediye başkanbı Fikri Köse, İbb başkanı Kadir Topbaş ve Toki başkanı Erdoğan Bayraktar hazırladıkları bir protokol ile Başıbüyük Mahallesini Kuyular düzü ve keçi yatağına sürgün gitmesini uygun gördüler.
Ancak adı geçen yerler Askeri alan ve su toplama havzası çıktığı için vazgeçildi.
Daha sonra Mülkiyeti Maltepe Belediyesinde olan ama üzerinde şahıslar korunmak kaydıyla şerh konularak 2.bir protokol imzalandı.
2007 yılı ekim ayında ilk protokol oy birliği ile 2.protokol de oy çokluğu ile geçti, İbb de de CHP Maltepe belediye meclis üyelerinin de Evet oyları ile oy birliği ile onaylanarak geçti.
Başıbüyük mahallesi sakinleri alınan bu karar ile Toki nin kucağına atıldı.
Toki daireye daire verecek ev sahibi olacaksınız yalanları ile mahalleli 3-4 e bölündü, iftiralar ve dedikodular üretilerek tam bir kaos ortamı yaratıldı.
Dernek kurarak meşru haklarını almak için mücadele verenler zamanın belediye başkanı tarafından Provokatör ve hain ilan edildiler.
Toki enkaz olarak gördüğü evleri baskılar sonucu Gecekondu satış yöntemlerine göre Bayındırlık yapım birim fiyatları üzerinden değerlendirme kararı alındı.
324 konut yapıldı, bu konutlardan 179 adedi hak sahiplerine 70 adedi güvenlik güçlerine ve 2 adedi ise sağlık bakanlığına satıldı.
Toki nin yaptığı 1.Etap evleri gören Başıbüyük mahallesi sakinleri de kendilerinin de aynı şekilde hak sahibi olacaklarına inanarak ellerindeki belgeler ile Maltepe Belediyesine müracaat ederek bu projeye destek verdiler.
2009-14 yılları arasında Maltepe Belediye başkanlığı yapan prof. dr. Mustafa Zengin de halkın talepleri karşısında 48-49 parselleri Toki ye devretti.
Oysa ki biz 2007 yılından bu yana Başıbüyük mahallesini bir bütün olarak planlanmasını istiyorduk, şayet Toki ile birlikte hareket edilecekse 1.Etaptaki uygulamanın aynısını önerdik.ancak dönemin Ak parti ve CHP li belediye meclis üyeleri bu önerimizi kabul etmediler.
48-49 parselden geriye dönüş olmayacağına göre Mülkiyet Toki de olmak mutlaka Birim fiyatlarla 1500 tl, enkaz ev fiyatı 50-60 bin tl borçlanılmak kaydı ile daire başı 90-100 bin tl maliyet çıkacaktır.
Asgari ücretle çalışanların bu borçları ödemeleri zor görünüyor.
Kısacası Başübüyük mahallesi sakinleri olarak bizler kafalarımızın arkasındaki siyasi düşünceleri bir kenara bırakarak hep birlikte örgütlenerek mücadelemizi sürdürmeliyiz.
Gülsuyu ve Gülensu mahallesinde yaşayanların imar konusundaki bu kazanımları Başıbüyük mahallesi olarak Muhtarımızla, komşularımızla hep birlikte bir araya gelmeli ve alacağımız kararlar ile hareket etmeliyiz.
Geçmiş geçmişte kaldı.
Saygılarımla
Adem Kaya
ET SENİN DE OLUR
Adem Kaya
Başıbüyük Mahalle sakinlerinden
652 Toplam görüntülenme, 1 Bugün